DECLARAȚIA Partidului Reîntregirii Naționale „ACASĂ” cu privire la referendumul din 20 octombrie 2024

DECLARAȚIA Partidului Reîntregirii Naționale „ACASĂ” cu privire la referendumul din 20 octombrie 2024 Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ”, promotor al reîntregirii teritoriilor românești, prin esența sa este un partid pro-european. Susținător activ al inițiativelor de europenizare a Republicii Moldova, propovăduiește convingerea că cea mai eficientă și sigură cale de accedere în Uniunea Europeanăeste refacerea unității naționale […]

Autor: G.M.

20 august 2024

DECLARAȚIA

Partidului Reîntregirii Naționale „ACASĂ”

cu privire la referendumul din 20 octombrie 2024

Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ”, promotor al reîntregirii teritoriilor românești, prin esența sa este un partid pro-european. Susținător activ al inițiativelor de europenizare a Republicii Moldova, propovăduiește convingerea că cea mai eficientă și sigură cale de accedere în Uniunea Europeanăeste refacerea unității naționale românești, prin Re-Unirea Republicii Moldova cu România.

Totodată, maniera în care a fost lansată inițiativa referendumului pro-european este una contraproductivă și pasibilă de acuzația că a fost gândită doar ca instrument de luptă politică și de mobilizare electorală în favoarea actualei președinte Maia Sandu și a partidului de guvernare PAS.Referendumul cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în redacția actualei guvernări, în loc să consolideze segmentul pro-european majoritar, în realitate, a dus la dezbinarea lui, determinând mai multe forțe pro-europene să fie rezervate sau să nu participe la promovarea lui.

Pus în fața unui fapt împlinit, conștient de motivele politice egoiste care au stat la baza deciziei lansării referendumului, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” înțelege că desfășurarea referendumului nu poate fi neglijată și că de rezultatele lui depinde direcția de evoluție a Republicii Moldova.

Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” punând cauza națională și europeană mai sus decât interesul îngust de partid,declară:

  1. La acest referendum se dă bătălia între Europa civilizată și Rusia imperială;
  2. Referendumul nu este al unor candidați la președinție, chiar dacă inițial

s-a urmărit acest scop, ci o chestiune de importanță națională supremă;

  1. Rezultatul referendumului va influența orientarea geopolitică, dezvoltarea și modernizarea teritoriului de la Est de Prut;
  2. Alegerea se va face între Libertate și Închisoare, între Civilizație și Barbarie, între Pace și Război, între Democrație și Dictatură.

Odată fixat, referendumul constituțional necesită susținere și promovare din partea tuturor forțelor pro-europene, care trebuie să renunțe la egoismul de partid și de grup, însă o responsabilitate aparte în obținerea rezultatului favorabil revine guvernării. Observăm că deocamdată inițiatorii referendumului se complac în funcțiile deținute și așteaptă ca alegătorii să le aducăcâștigul la picioare. Apatia, lipsa de comunicare, improvizațiile vulgare și incompetența în lansarea mesajelor convingătoare din partea partidului de la guvernare despre importanța integrării R.Moldova în spațiul european, trezește nedumerire și indignare. La nivel național, lipsește un program complex de comunicare cu cele mai diverse grupuri de alegători, nu se observă o campanie de presă bine gândită, care să informeze și să convingă societatea despre marile avantaje ale integrării în Uniunea Europeană. În ultimii ani, mass-media de stat (televiziunea și radioul) a fost și este aservită celor de la putere. Televiziunea de stat a fost transformată într-un cinematograf dărăpănat din perioada sovietică, unde se difuzează filme „stahanoviste” și telenovele în limba rusă, refuzând ostentativ să se implice în realitățile actuale, să aducă în spațiul public dezbateri vii între cetățeni și diferite grupuri sociale și profesionale. Deși tocește sute de milioane de lei din buget, televiziunea de stat și radioul național nu reprezintă vocea societății moldovenești, nu au politică informațională și editorială destinată cetățenilor și problemelor arzătoare cu care se confruntă R.Moldova. La modul serios, dacă analizăm calitatea emisiunilor, modul cum angajații prezintă integrarea europeană și importanța referendumului, considerăm că aceste instituții se află sub orice nivel profesional.

Instituțiile de stat, responsabile de securitatea informațională – Serviciul de Informații și Securitate, Consiliul audiovizualului, Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – PATRIOT, organizațiile neguvernamentale conectate la granturi de milioane din ajutoareleUE, gălăgioasele Uniuni de creație specializate pe estorcări de privilegii pentru „oamenii de cultură etc., abordează sporadic și primitiv tema referendumului, mai mult pentru a bifa implicarea decât a urmări eficiența acțiunilor.

Pe de altă parte, Rusia imperială și-a mobilizat exemplar toate forțele, finanțându-le la greu, cu scopul ca referendumul să cadă. Obiectivul major nu sunt alegerile prezidențiale nemijlocit, ci rezultatele votului pentru referendum care, în definitiv, va influența și rezultatul electoral.

În aceste condiții, persistă un risc major ca referendumul să cadă, iar rezultatul negativ să fie fluturat de către toate forțele anti-europene, interpretându-l ca un refuz al majorității cetățenilor pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Pornind de la cele expuse, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ”, îngrijorat pentru deturnarea parcursului nostru de revenire în „spațiul istoric și etnic al devenirii naționale” și, implicit, în spațiul european, cere:

  1. Instituirea urgentă a unui Consiliu Național de coordonare a acțiunilor tuturor forțelor pro-europene, care să elaboreze și să implementeze un program vast și diversificat de promovare a referendumului;
  2. Inițierea unui ciclu de emisiuni la televiziunea de stat și radioul național, pentru a explica în profunzime necesitatea existențială a integrării în spațiul euro-atlantic;
  3. Organizarea unei campanii de presă, astfel ca avantajele spațiului național unic și cel euro-atlantic să fie cunoscute de către toți cetățenii;
  4. Instituțiile de stat, responsabile de securitatea Republicii Moldova și combaterea falsurilor lansate de propaganda rusească, să inițieze acțiuni de tragere la răspundere a propagandiștilor de fake-news, precum și a celor implicați în coruperea alegătorilor.

În cazul în care nu vor fi întreprinse acțiuni hotărâte, forțele înregimentate de către Rusia imperială vor acționa nestingherit, iar rezultatul referendumului poate avea consecințe catastrofale pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Vina pentru un rezultat negativ nu va fi a cetățenilor, precum se declară, ci a celor care au inițiat neinspirat actualul referendum, dar nu au fost în stare să asigure victoria acestuia.

Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” își reafirmă obiectivul major – revenirea în „spațiul istoric și etnic al devenirii naționale” și, implicit, în spațiul euro-atlantic, în spațiul democrațiilor europene.

PRNA solicită guvernanților și instituțiilor de stat să nu se eschiveze de la promovarea inteligentă a referendumului, să dea dovadă de responsabilitate și maturitate politică, să inițieze urgent, pentru întreaga societate moldovenească, un Program național de sensibilizare, informare și conștientizare a imperativului de integrare în spațiul euroatlantic.

Totodată, PRNA face apel către toți cetățenii Republicii Moldova, în mod special, către cei cu conștiință românească asumată, indiferent de locul de trai, să participe activ la referendumul din 20 octombrie, să voteze pro-Europa și astfel să generăm premize pentru victoria forțelor pro-românești la alegerile parlamentare din 2025 ca o garanție a Reîntregirii Țării și reîntoarcerii ACASĂ a Basarabiei românești.

Chișinău

1 august 2024

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *