Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a făcut vineri, 4 octombrie, o vizită oficială în R. Moldova. El a fost întâlnit la Casa Guvernului cu onoruri militare de omologul său moldovean, Dorin Recean Cei doi au discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și fortificarea legăturilor comercial-economice moldo-române.
În cadrul vizitei la Chișinău, Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu este nicio garanție pentru R.Moldova, va duce țara în zona izolării și a sărăciei. Rusia nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”. Totodată, el a menționat că România trebuie să fie podul pentru R.Moldova către UE.
”Am o rugăminte și nu vreau să mă implic, și nu am voie constituțional, în alegerile din R.Moldova, dar un singur lucru o să-mi permit să spun: Rusia nu este nicio garanție pentru R. Moldova. Rusia va duce Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a punctat premierul României.
Potrivit lui Ciolacu, România trebuie să fie podul pentru R.Moldova către Uniunea Europeană.
Suntem și noi dependenți de dvs, dvs de noi pentru că suntem state vecine. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv – integrarea europeană a R.Moldova. Avem ca și comparație, 20 mlrd de euro se investesc, în acest an, din bani europeni, în România. Asta înseamnă integrarea în Uniunea Europeană. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă încredere că drumul lor către prosperitate, siguranță și dezvoltare va continua, iar România va face tot ceea ce ține de ea pentru a-l sprijini, a declarat prim-ministrul României.
Cei doi premieri au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova. După cum sublinia, corespondentul RFI la Chișinău, „Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu și de lungă durată în sprijinul educației din R. Moldova. Pe lângă donarea de microbuze pentru transportul elevilor, statul român a finanțat reparația și modernizarea a sute de grădinițe sau a acordat zeci de mii de burse de studiu, începând cu anii ’90. Pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4300 de burse pentru studenții din Republica Moldova. O altă decizie aprobată în cea mai recentă ședință de guvern de la București, a fost hotărârea prin care se finanțează cu peste 2,3 milioane euro reabilitarea unei clădiri remarcabile de patrimoniu, situată pe strada Gavriil Bădulescu-Bodoni din Chișinău.”
Marcel Ciolacu a mai dat asigurări că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil.
Un alt domeniu în care România a sprijinit Republica Moldova este cel al consolidării securității energetice și interconectării rețelelor energetice, noua Strategie Energetică a României incluzând acest angajament.
În ceea ce privește infrastructura de transporturi, premierul Marcel Ciolacu a punctat proiecte precum construcția podului rutier la Ungheni, al cărui contract de realizare a fost semnat în urmă cu câteva zile, modernizarea unor poduri peste râul Prut, cum ar fi cel de la Sculeni sau Oancea, sau proiectele a noi 4 poduri peste Prut: Stânca-Costești, Bumbăta-Leova, Fălciu-Leca și Răducăneni-Bărboieni.
La Chișinău, prim-ministrul M. Ciolacu s-a întâlnit și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul întâlnirii cei doi au discutat despre proiectele desfășurate în Republica Moldova cu susținerea României. Șeful legislativului și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul necondiționat oferit de România în eforturile de modernizare și de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. „România continuă să fie cel mai puternic și de nădejde susținător al Republicii Moldova în parcursul nostru european și acest lucru este demonstrat zi de zi prin fapte. Împreună construim sat cu sat o Moldovă Europeană”, a menționat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului s-a referit la cele mai recente proiecte implementate în Republica Moldova cu sprijinul României: semnarea contractului de proiectare și construcție a primului pod nou peste Prut, Ungheni-Ungheni, care va apropia Republica Moldova de rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene; transmiterea a 20 de autobuze școlare, pe lângă cele 40, la școlile din întreaga țară; alocarea a peste 2 milioane de euro pentru restaurarea mai multor clădiri istorice din Chișinău; renovarea capitală a căminului numărul 3 al Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu” de la Cahul; proiecte sociale și educaționale pentru unicul liceu cu predare în limbă română de la Comrat „Mihai Eminescu”.
„Sunt exemple concrete că, atunci când există un parteneriat puternic, se fac lucruri frumoase, iar beneficiari sunt cetățenii. E imposibil să evaluăm prin cifre întreg ajutorul acordat. Atât Republica Moldova, cât și România suntem într-o perioadă importantă, dar am convingerea că împreună vom reuși să construim o lume mai bună pentru generațiile viitoare”, a mai spus Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Din delegația oficială condusă de premierul Marcel Ciolacu au mai făcut parte vicepremierul României, Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului al României, Ștefan-Radu Oprea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale al României, Florin Barbu.
Aceasta a fost a doua vizită oficială a lui Marcel Ciolacu în R. Moldova, prima având loc pe 21 iunie 2023, fiind și prima sa vizită în străinătate efectuată de la preluarea mandatului.
0 Comentarii