Articol de Hans von der Brelie
EURONEWS (Franța) 16 decembrie 2022 – Moldova se confruntă cu o criză majoră de energie. Furnizarea curentului electric din Ucraina a fost întreruptă după ce forțele ruse și-au întețit atacurile asupra centralelor electrice dn Ucraina și asupra infrastructurii sale energetice. Gigantul rus al gazelor, compania Gazprom, și-a redus livrările de gaze către Moldova. În prezent, penele de curent sunt tot mai frecvente.
Moscova folosește energia ca pe o armă pentru a destabiliza țara. În consecință, oamenii au ieșit pe străzile din Chișinău, capitala țării, cerând demisia guvernului proeuropean
În spatele protestelor se află partidul ȘOR, influențat de Moscova
“Anumite partide politice din Moldova au fost finanțate prin intermidiul serviciilor ruse de informații”, a declarat Veronoca Dragalin, procuror -șef al biroului anticorupție din Moldova.
Dna Dragalin a declarat pentru canalul Euronews că anchetatorii au descoperit 20 de saci cu echivalentul a circa 200000 de euro în numerar. Ei pretind că există probe potrivit cărora demonstrațiile de protest sunt finanțate de partidul Șor, influențat de Moscova. Liderul acestuia, oligarhul populist Ilan Șor, este fugar, fiind acuzat de implicare într-o fraudă bancară în valoare de 1 miliard de dolari.
Se presupune că organizatorul protestelor ar fi președintele județului Orhei, Dinu Turcanu, totodată membru al partidului Șor.
Ilan Șor a declarat public că banii trebuiau folosiți pentru acoperirea anumitor cheltuieli ale partidului și pentru plata oamenilor ieșiți să demonstreze, a declarat Turcanu pentru Euronews. “Nu e nimic ilegal în toate astea”, pretinde el.
Moldova se bazează pe Europa pentru a-și diversifica alimentarea cu electricitate și gaze
Dependența energetică a Moldovei de Rusia datează din epoca sovietică. Totuși, de-alungul anilor, guvernele au căutat să diversifice alimentarea energetică a țării.
O nouă conductă de gaze, venită din România, a făcut ca Moldova să fie mai puțin dependentă. Există totodată și niște planuri vizând o serie de linii energetice care s-o lege de Europa Occidentală.
Andrei Spînu, unul dintre vicepremierii Moldovei, condamnă compania Gazprom pentru actuala criză energetică. El este convins că Fondul vizând Reducerea Vulnerabilității le va permite oamenilor să-și poată achita facturile pentru combustibil, lumină sau încălzire. Fondul, în valoare de 250 milioane euro, este finanțat de Uniunea Europeană, fiind destinat cu prioritate familiilor vulnerabile.
Grație acestui program, familia Beschier, din satul Todirești, a putut primi trei metri cubi de lemne. Ei aveau o centrală nouă de încălziree, dar punerea ei în funcțiune costa prea mult. Membrii familiei se tem că nu vor avea destule lemne ca să depășească iarna.
Familia folosește și gaze menajere subvenționate de UE. Familia Beschier se declară însă îngrijorată de facturile la lumină, care au depășit dublul începând din martie 2022.
Moldova înregistrează cea mai mare rată a inflației din Europa, în prezent fiind de 34%.
0 Comentarii