PREZIDENȚIALE 2024 // Octavian Țicu: cariera politică și sportivă și aspirațiile de a deveni președinte al țării
Istoricianul Octavian Țîcu, fost ministru și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și boxer profesionist, este la al doilea scrutin prezidențial în aspirația sa de a deveni președinte al Republicii Moldova. Candidat al blocului politic „Împreună”, Octavian Țîcu va fi cu numărul opt în buletinul de vot. Politianul nu este membrul a niciunui partid politic, dar în trecut a condus Partidului Unității Naționale, formațiune politică cu agendă unionistă și a deținut funcții publice, fiind promovat de formațiuni politice. Având o carieră politică de peste 10 ani, Țîcu este candidatul cu cele mai modeste venituri.
Candidatura lui Țîcu a fost anunțată la 4 august, după un vot închis al celor patru partide care fac parte din blocul „Împreună”: Platforma DA condusă de Dinu Pîngău, Liga Orașelor și Comunelor (LOC) condusă de Alexandru Bujorean, Partidul Schimbării condus de Ștefan Gligor și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condus de Igor Munteanu. Blocul politic „Împreună” a fost fondat la 14 aprilie 2024, se declară pro-european și a fost cel care a inițiat Pactul pentru Europa, document semnat de 12 partide din Republica Moldova, de deputații primului Parlament și mai mulți academicieni.
„Eu, care sunt și rămân un unionist convins, am ajuns să reprezint patru partide politice în care sunt deopotrivă unioniști și europeni și care ne asumăm plenar această agendă europeană, oferind cetățenilor R. Moldova perspectiva unui viitor sigur și încrezător”, a spus Țîcu, în august, când a fost ales să reprezinte Blocul „Împreună” la alegerile prezidențiale.
Critic al guvernării PAS
Deși a făcut parte din Blocul Politic ACUM, format în 2019 din Platforma DA și PAS, și contează pe acelaș electorat pe care îl are și candidata partidului de guvernământ, Octavian Țîcu critică dur activitatea PAS și a președintei Maia Sandu, calificându-le drept un „eșec”. Cu toate acestea, susținători ai partidelor de stânga au evocat de mai multe ori faptul că Octavian Țîcu ar fi un candidat lansat de președinta Maia Sandu. În 2020, în turul doi de scrutin prezidențial, Țîcu și-a îndemnat susținătorii să voteze pentru Maia Sandu.
În campania electorală curentă el pledează pentru „unitatea forțelor proeuropene şi unioniste” și pentru „oprirea războiului din Ucraina și revenirea forțelor putiniste şi oligarhice”:
Biografie
Octavian Țîcu are 52 de ani și este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni. Este absolvent al unei facultăţi de istorie și fost boxer profesionist. În anul 1996 a participat la Jocurile Olimpice. A făcut licența, masteratul și doctoratul la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 2003 a ocupa mai multe funcții în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, de la șef de catedră până la cea de director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice a instituției de învățământ. Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv în proiectul internațional Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene și EUROCLIO (Asociația Profesorilor de Istorie din Europa). A făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, formată la 14 ianuarie 2010. În 2004 obține Premiul Național al Tineretului în domeniul Științei și Literaturii pentru monografia – Problema Basarabiei și relațiile sovieto-române în perioada interbelică (1919-1939), iar în 2010 este decorat cu Medalia „Meritul civic”, de către Președintele Republicii Moldova.
Cariera Politică
S-a implicat în politică în anul 2013, când a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind propus de Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu.
Când a plecat din funcție, acuzând unii factori de decizie de la Minister că ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leancă a afirmat că i-a propus lui Ţîcu postul de consilier pe probleme de tineret şi sport, dar că acesta a refuzat. În pofida acestor declarații, în martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivându-și decizia prin faptul că PPEM este „un partid antisistemic, de protest” și că are susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles.
La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Țîcu a fost ales consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. El a renunțat la funcție la două luni de la obținerea mandatului. Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.
În iunie 2018 Octavian Ţîcu s-a alăturat protestelor organizate de partidele pro-europene de opoziție împotriva guvernării de atunci, conduse din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc.
În 2019, el a devenit deputat din partea blocului ACUM, format din Platforma DA condusă de Andrei Năstase și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu. După crearea coaliției ACUM cu Partidul Socialiștilor, Țîcu a părăsit blocul și a rămas drept deputat independent.
El a fost singurul deputat al blocului ACUM care nu a semnat acordul, din 8 iunie 2019, dintre ACUM și PSRM. De asemenea, el a votat împotriva pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului, iar mai târziu și a candidaturii lui Ruslan Flocea la șefia Centrului Național Anticorupție, promovat de socialiști.
Împreună cu deputatul Reniță, care, la fel, a părărsit blocul ACUM, a trimis de mai multe ori interpelări către Autoritatea Națională de Integrotate și organele de drept ca să verifice problemele de integritate ale unor deputați socialiști, apropiați președintelui de atunci Igor Dodon. El a mai solicitat și ridicarea imunității și demiterea judecătorului Curții Constituționale Vladimir Țurcan, pe motiv că acesta ar fi încălcat normele de drept, deținând concomitent și funcția de președinte al partidului politic „Moldova Unită – Единая Молдова”.
Pe durata mandatului de deputat, Țîcu a fost un critic dur al oricăror alianțe cu socialiștii și comuniștii, calificându-le drept alianțe împotriva firii, care în opinia sa, nu au făcut decât să torpileze dezvoltarea Republicii Moldovei în anii de independență:
În octombrie 2019, Țîcu a candidat din partea Partidului Unității Naționale (PUN) pentru funcția de primar al Chișinăului, obținând 4,76% din voturile alegătorilor, cu aproximativ 12 mii voturi.
2% la prezidențialele din 2020 și nici un mandat în Parlament – în 2021
Octavian Țîcu a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova și la scrutinul din toamna anului 2020, pe listele PUN, formațiune pe care a fondat-o și pe care a condus-o.
El a obținut atunci un scor de 2.01 % din voturile alegătorilor.
Un an mai târziu, Octavian Țîcu s-a retras de la conducerea PUN, în urma unei rupturi produse în interiorul formațiunii politice, după alegerile din iulie 2021, în urma cărora PUN nu a obținut niciun mandat de deputat în Parlament. Acesta a spus atunci că i s-a cerut să plece de la conducerea formațiunii. Odată cu plecarea din partid, Țîcu și-a anunțat și retragerea din politică.
Acuzații de corupție la adresa succesorului la șefia ministerului
Când și-a anunțat demisia din funcția de ministru, în anul 2013, în cadrul unei conferințe de presă, Octavian Țîcu declarat că deține dovezi că ministrul care l-a succedat în funcție, Octavian Bodişteanu, care fusese anterior viceministru la MTS, dar și şeful Direcţiei Sport de Performanţă din cadrul instituției, ar fi delapidat fonduri de sute de mii de lei prin intermediul diferitelor federații și firme, începând din 2010. De asta ar fi știut liderul PLDM, Vlad Filat, și fostul premier Iurie Leancă.
După lansarea acestor acuzații, premierul de atunci Iurie Leancă a declarat că Țîcu nu i-a arătat niciun document privind ilegalităţile depistate în cadrul instituţiei pe care a condus-o. CNA a audiat mai multe persoane în acest caz, iar ulterior unii angajați de la MTS au fost demiși.
Averea și veniturile
Octavian Țîcu este unul dintre cei mai modești candidați la prezidențialele din 2024. În declarația de avere depusă la CEC, el declară același apartament, cu o suprafață de 128,3 m.p., dobândit în anul 2015 și automobilul Ford Focus produs în 2017 și cumpărat în 2018, care se regăsesc și în declarațiile de la scrutinele anterioare din 2019, 2020 și 2021.
Pentru anul 2023, candidatul la prezidențiale, indică împreună cu soția un venit de circa 150 mii de lei din salarii și onorarii, iar pe două conturi bancare sumele de 51 mii de lei și 8224 euro.
(Anticorupție.md, 14 octombrie 2024)
0 Comentarii