Realitatea ca măsurariu între vorbe și fapte

La un an de la obținerea clauzei de stat candidat la UE ne punem firească întrebare: va reuși actuala guvernare PAS-istă să îndeplinească cele 9 condiționalități, astfel ca până la sfârșitul anului să demarăm negocierile de aderare? Conform recentului Raport al UE, prezentat de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, “Republica Moldova a […]
26 iunie 2023

La un an de la obținerea clauzei de stat candidat la UE ne punem firească întrebare: va reuși actuala guvernare PAS-istă să îndeplinească cele 9 condiționalități, astfel ca până la sfârșitul anului să demarăm negocierile de aderare? Conform recentului Raport al UE, prezentat de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, “Republica Moldova a făcut progrese pentru a iniția negocierile, dar mai are mult de lucru”. Dacă prima parte a propoziției conține tradiționalul mesaj diplomatic de încurajare, evaluarea veridică a situației curente se conține în partea a doua. Trebuie să recunoaștem că a îndeplini timp de un an doar 3 condiționalități, cele mai „digerabile”, – modificările la codul electoral, implicarea societății civile în procesul decizional și asigurarea protecției drepturilor omului – este o contribuție modestă, mai ales când ai în parlament o majoritate covârșitoare de 63 deputați, iar toate structurile și instituțiile statului sunt subordinate PAS-ului.

Aș vrea și fiu și eu tot atât de optimist, ca și premierul Recean, care, în cadrul conferinței de presă din 2 iunie 2023, susținută împreună cu premierul ceh Petr Fiala, menționa următoarele: „Republica Moldova și-a asumat să îndeplinească 9 condiționalități agreate cu Uniunea Europeană, în majoritatea lor sunt executate, iar în iunie la Comisia Europeană vor fi executate în totalitate”
( https://protv.md/politic/dorin-recean-în-luna-iunie-cele-nouă-recomandări-ale-comisiei-europene-privind-negocierile-de-aderare-la-ue-vor-fi-executate-în-totalitate–2655997.html ).
Spunem și noi: n-ar fi rău să fie și bine; au mai rămas doar 5 zile de așteptat.
Nu cunosc care ministru l-a asigurat pe premierul Recean cu îndeplinirea în totalitate (până la sfârșitul lunii iunie!) a celor 9 condiționalități, iar dacă a făcut-o actualul șef de la Externe, aș avea suficiente motive de reticență. Lui Nicu Popescu i-au trebuit tocmai 42 de ani să înțeleagă abia acum, în toiul războiului criminal rusesc împotriva Ucrainei, că “Este mai important ca niciodată să ne îndepărtăm de spațiul euroasiatic al distrugerii și războiului”
( https://www.facebook.com/NicuPopescuMd ).
Poate, totuși, e vorba concret de Rusia, deoarece și Kazahstanul, și Uzbekistanul, și Kârgâzstanul, și Turkmenistanul, și Tadjikistanul și alte țări fac parte din spațiul euroasiatic, dar nu reprezintă absolut niciun pericol pentru noi. Sau, poate, “descoperirile inedite”, făcute de doctorul în științe politice Popescu, cu ocazia “războiului civil” din Transnistria din 1992, nu i-au permis să fie explicit?
Nu e suficient să faci Comisii Naționale de Integrare Europeană la președinție, la guvern, în toate ministerele și instituțiile statului, să majorezi considerabil numărul funcționarilor responsabili de acest domeniu, să le majorezi semnificativ salariile ca timp de un an de zile să fie îndeplinite doar 3 condiționalități din cele 9. Actuala guvernare ar trebui, în sfârșit, să înțeleagă că Integrarea Europeană efectivă nu mai este doar campanie electorală prezidențială, parlamentară sau locală, nu înseamnă doar declarații cu duiumul de bune intenții, nu doar excesul de comunicate de presă cu subiecte irelevante și secundare, nu doar multitudinea de declarații elogioase despre “caracterul istoric și absolut inedit” al unor evenimente, când, în realitate, există o discrepanță foarte mare între multitudinea de probleme interne nesoluționate și prezența noastră externă. E tocmai ceea ce avem astăzi, iar credibilitatea pe plan extern nu mai poate dura mult cu asemenea “performanțe” pe plan intern.
Aș vrea să rămân optimist că la finele anului vom deveni eligibili pentru demararea negocierilor de aderare la UE, că vom beneficia de fondurile de pre-aderare, că ne vom integra efectiv în UE, că atingerea acestui obiectiv major nu se va datora, din nou, războiului rusesc împotriva Ucrainei, dar și a receptivității sincere a UE față de cetățenii Republicii Moldova (exact cum s-a întâmplat un an în urmă!).
𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐫𝐚̂𝐧𝐝, 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐝𝐚𝐫, 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐩, 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞, 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐦𝐩𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐬̦𝐢 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐭̦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞!

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *