Să votăm omul potrivit pentru funcția potrivită!

Pe 23 septembrie a.c., 𝐂omisia 𝐄lectorală 𝐂entrală (CEC) 𝐚 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐜𝐚𝐧𝐝𝐢𝐝𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐓̦𝐚̂𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞 al Republicii Moldova Octavian Țâcu, istoric și fost parlamentar, este unicul candidat din lista candidaților din buletinul de vot ce se pronunță deschis pentru reunirea Republicii Moldova cu România. El este susținut pe rețelele de socializare de […]

Autor: G.M.

1 octombrie 2024

Pe 23 septembrie a.c., 𝐂omisia 𝐄lectorală 𝐂entrală (CEC) 𝐚 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐜𝐚𝐧𝐝𝐢𝐝𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐓̦𝐚̂𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞 al Republicii Moldova

Octavian Țâcu, istoric și fost parlamentar, este unicul candidat din lista candidaților din buletinul de vot ce se pronunță deschis pentru reunirea Republicii Moldova cu România.

El este susținut pe rețelele de socializare de un șir de personalități din republică. Așa, după anunțul înregistrării de către CEC a candidaturii lui Țîcu, ambasadorul Iurie Reniță, fost parlamentar și omul care a contribuit enorm la înlăturarea „kuliokarului” Dodon de la putere a scris următoarele pe pagina sa de Facebook:
„Dacă doriți ca toate instituțiile statului să nu mai fie ticsite cu verișori și verișoare, cumetri, rude, cu diverși mentori (din perioada comunistă și comsomolistă), cu clientela politică a partidului de la guvernare, cu ONG-iști infantili și incompetenți în funcții importante din stat, dacă doriți un alt model de guvernare și de președinte, dacă doriți să aveți în fruntea statului un președinte care respectă Constituția și este un arbitru imparțial între instituțiile fundamentale ale acestuia, alegeți-l cu încredere pentru funcția de președinte pe dl Profesor Octavian Țâcu, reprezentantul blocului “ÎMPREUNĂ”.
𝐕𝐨𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆!”

Fosta parlamentară Maria Ciobanu susține și ea pe pagina sa de Facebook candidature lui Octavian Țîcu: „Examinați, prieteni, lista candidaților din buletinul de vot. Unora dintre ei nu le-aș încredința nici să păzească o clădire, de frică să nu o demoleze cu tractorul, darămite să reprezinte statul…
Eu cred în persoanele care au caracter, intelectuali predispuși pentru studiu serios, care nu renunță niciodată și pentru nimic în lume la principiile și valorile lor.

Voi aplica ștampila în dreptul cercului al optulea, deoarece Octavian Ticu mă reprezintă!”

Care au fost cauzele ce l-au determinat pe Octavian Țîcu să intre în competiția prezidențială am aflat dintr-un articol acordat de accesta, la 22 august a.c., portalului tribuna.md, pe care-l reproducem mai jos.

Octavian Țîcu: Evident că ne dorim victoria în alegerile prezidențiale, este motivul principal pentru angajare în acest scrutin

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, Octavian Țîcu, candidatul desemnat de Blocul Împreună la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a vorbit despre decizia de a candida, unitatea forțelor din cadrul Blocului, dar și despre miza alegerilor prezidențiale.

TRIBUNA: Domnule Țîcu, ce v-a determinat să acceptați propunerea de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova?

Octavian Țîcu: În ultimii trei ani, după retragerea din politică și revenirea la activitățile academice și de cercetare, s-a vorbit mult despre revenirea mea în politică, iar mai recent despre posibilitatea participării la alegerile prezidențiale. Evident că, cel mai important imbold pentru această revenire a fost impactul războiului din Ucraina, dificultățile tot mai evidente pe care le observam la actuala guvernare, de a asigura reformele necesare păstrării cursului de integrare europeană, dar mai ales coalizarea fără precedent ale forțelor putiniste și oligarhice, care urmăresc deturnarea acestui parcurs. Pentru mine devenea tot mai clară necesitatea unei coalizări a forțelor proeuropene și unioniste, pentru a putea securiza votul proeuropean și a asigura continuarea parcursului european pentru Republica Moldova. Prin întreaga activitate profesională și politică, prin poziția civică proeuropeană pe care am exprimat-o întotdeauna în spațiul public, cred că pot contribui la această consolidare, iar alegerile prezidențiale sunt o oportunitate unică pentru realizarea acestui deziderat.

T.: De ce de la Blocul „Împreună”? Dvs. nu sunteți membrul niciunui partid din bloc… intenționați să aderați?

O.Ț.: Un prim pas în această revenire în politică a fost susținerea Platformei DA la alegerile locale din 2023, atunci când am realizat o simbioză inedită între forțele proeuropene și cele unioniste, fapt care a pus temelia primei tentative de coalizare a forțelor proeuropene. Ulterior, patru partide au fondat Blocul Împreună, fapt pe care l-am încurajat și l-am susținut. Sunt membru al Consiliului Politic al Blocului și chiar dacă nu fac parte din partidele sale, reprezint spiritul acestui bloc, prin unitatea forțelor proeuropene și unioniste, consolidare de care avem nevoie pentru a preveni extinderea războiului asupra Republicii Moldova și revenirea formelor de guvernare ostile ideii de integrare europeană.

T.: Dvs. vorbiți despre faptul că s-a reușit unificarea forțelor proeuropene… înțelegem că e vorba de cele 3 forțe din bloc, dar în Republica Moldova sunt mai multe partide proeuropene. Aveți discuții/solicitați susținerea și altor partide sau veți fi candidatul acestor 3 partide?

O.Ț.: Experiența de început a Blocului, în formula cu patru partide, și mai ales defecțiunea CUB-lui, ne-a arătat cât de complicată este opera de consolidare și unitate a forțelor proeuropene. Acest fapt a întârziat mult luarea deciziei privind desemnarea candidatului la prezidențiale și a diminuat din poziția proactivă a Blocului în spațiul public. Suntem bucuroși că am reușit să menținem unitatea Blocului în aceste momente dificile și să desemnăm un candidat pentru alegerile prezidențiale. Este un semnal puternic trimis societății noastre divizate, care s-a săturat de partide și partiduțe, de interese meschine și înguste, dar și partenerilor noștri externi, României și Uniunii Europene, care așteptau demult o asemenea consolidare. Așteptăm acest exercițiu electoral pentru a ne vedea la treabă, cum vom conlucra și care va fi rezultatul alegerilor prezidențiale. După care, probabil, vom fuziona într-o singură formațiune politică, unde vom face apel și la alte partide pentru aderare.

T.: Care este miza Blocului „Împreună” în aceste alegeri?

O.Ț.: Există mai multe mize ale acestor alegeri pentru Blocul Împreună. Evident că ne dorim victoria în aceste alegeri, este motivul principal pentru angajare în acest scrutin. Contextul (geo)politic și eșecul reformelor PAS, dar mai ales compromiterea instituției prezidențiale de către Maia Sandu, care a acționat ca un lider de partid și nu ca un șef de stat, ne insuflă mult optimism în privința unui scor electoral performant. Tocmai faptul că nu sunt membru al unui partid politic, ci reprezint o coaliție de partide unite într-u Bloc, ne face diferiți. Nu mai puțin importantă este consolidarea acestui Bloc, transformarea lui într-o veritabilă forță de opoziție proeuropeană, care să devină capabilă să asigure continuitatea unei guvernări proeuropene în condițiile eșecului PAS. Trebuie să arătăm României, Ucrainei, partenerilor occidentali, dar și Rusiei, că nu doar PAS reprezintă integrarea europeană, că în interiorul societății noastre sunt forțe importante care pot asigura un parcurs imperturbabil al eurointegrării, indiferent de eșecurile unui partid..: Dvs. ați spus că doriți să fiți ultimul președinte ales de cetățeni și, dacă ajungeți la Președinție, veți acționa pentru revenirea alegerii președintelui în Parlament. De ce? Credeți că de aceeași opinie sunt cetățenii?

O.Ț.: Prevederile constituționale cu referință la instituția Președinției s-au schimbat în funcție de interesele politice ale diferitor formațiuni. La moment avem o situație paradoxală prin care un președinte ales de popor nu are împuterniciri plenare pentru a exercita acest vot. Prin urmare, avem nevoie să clarificăm situația. Ori oferim unui președinte ales de popor împuterniciri pentru a conduce în corespundere cu acest vot, ori readucem alegerea președintelui în parlament, pentru a nu tulbura apele în zadar și a cheltui aiurea banii și speranțele cetățenilor.

T.: Pe ce veți pune accent în campania electorală? Cine sunt concurenții dvs. în această cursă?
O.Ț.: Campania actuală are o puternică miză geopolitică, exacerbată de efectele războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Asta ne ușurează și în același timp ne complică misiunea. Ne-am dori discutarea marelor teme de integrare europeană, succesul sau insuccesele reformelor, dar cu regret, miza este supraviețuirea și acest fapt va afecta conținutul programelor electorale. Vom prezenta un program electoral care să combine temele mari ale politicii moldovenești, cu așteptările cetățenilor noștri pe dimensiunea reformelor în justiției, reducerea sărăciei, stoparea exodului, asigurarea securității, cu realitățile regionale și așteptările partenerilor noștri occidentali. Prin urmare, vom fi nemiloși cu toți candidații care încearcă să aducă războiul și putinismul în Republica Moldova, care să ne perecliteze viitorul nostru și a familiilor noastre, dar nu vom fi toleranți nici cu derapajele guvernării PAS, pe care o vedem responsabilă direct pentru situația critică în care am ajuns.

T.: Sunt voci care afirmă că Blocul „Împreună” e apropiat guvernării și că, de fapt, în final, își va exprima susținerea pentru actualul șef al statului, Maia Sandu. Cum comentați dvs. aceste afirmații?

O.Ț.: Dacă doream să o susțin pe Maia Sandu și PAS, ieșeam și spuneam oamenilor să facă acest lucru, fără ocolișuri. Puteam fi alături de PAS încă din 2018, când mi s-au propus funcții, fapt despre care am relatat de multe ori. Eu am ales altă cale, în corespundere cu chemarea intelectuală pe care mi-am creat-o de-a lungul timpului. Am fost critic al Maiei Sandu și al Blocului ACUM încă în cadrul Blocului, n-am semnat acordul cu PSRM și am avertizat despre pericolele guvernării „hibride” în 2019. Ca lider al unioniștilor am fost un critic consecvent și constructiv al guvernării PAS, fapt care l-am făcut pe toată perioada guvernării și nu văd de ce mi-aș schimba părerea. În plus, cele trei partide ale Blocului au fost de-a lungul timpului aprigi și consecvenți critici ai actualei guvernări. Este un non-sens politic să creezi un bloc electoral pentru a-l închina unui rival politic. Trebuie să ai imaginație infantilă, rea intenție sau prostie pentru a debita așa ceva. Lucrurile sunt grave în societatea noastră, dacă nu reușim consolidarea forțelor în jurul Blocului Împreună, situația va deveni extrem de riscantă și periculoasă prin revenirea putiniștilor și oligarhilor sau prin guvernări „hibride” între PAS și aceștia.

T.: Dacă ajungeți președinte, după 20 octombrie, cum vedeți activitatea dvs., având în vederea guvernarea de acum, ce aparține unui singur partid, din care nu faceți parte?

O.Ț.: Nu văd impedimente într-o colaborare cu actuala guvernare, este în interesul parcursului de integrare europeană o colaborare între toate instituțiile Republicii Moldova. Avem viziuni comune asupra viitorului european al statului și trebuie să conlucrăm pentru realizarea acestui obiectiv strategic. Ar fi o chezășie pentru viitoarea noastră colaborare după alegerile parlamentare din 2024, în care sperăm să avem o majoritate constituțională dintre cele două componente proeuropene.

T.: Cum rămâne cu „Pactul pentru Europa”, semnat de partidele din cadrul Blocului și de mai multe personalități marcante? Va avea anumite efecte în aceste alegeri?

O.Ț.: Pactul pentru Europa a fost primul mare succes politic al Blocului Împreună, dar și al societății noastre în ansamblu. Mai multe partide politice, inclusiv PAS, au fost așezate la aceeași masă pentru a se pune de acord în privința viitorului nostru european. Nimeni n-a avut o asemenea capacitate de coagulare a forțelor proeuropene, iar PAS-ul n-ar fi reușit-o din cauza viziunii înguste și egoiste pe care o are asupra ideii de integrare europeană. Evident că în această campanie vom insista asupra extinderii acestui pact asupra cât mai multor partide politice, asociații, instituții, etc., pentru ca toată lumea, în interior și exterior, să înțeleagă că revenirea în marea familie europeană este o dorință a întregii societăți din Republica Moldova.

T.: Care e strategia Blocului cu privire la referendum? Îl veți promova activ, concomitent cu candidatura la prezidențiale?

O.Ț.: Am enunțat de mai multe ori în spațiul public că voi susține acest referendum, cu toate că îl consider o emanație egoistă a guvernării și a președinției, care au dorit să se acopere de acest referendum pentru a-și asigura avantaje în alegeri. În plus, asemenea exercițiu se face după ce o țară parcurge toate etapele de aderare și beneficiază plenar de efectele fondurilor de preaderare. Mă bucur că în Bloc există consens din acest punct de vedere, chiar dacă s-au formulat mai multe rezerve. Avem nevoie să demonstrăm tuturor, la Est și la Vest, că suntem o societate europeană. Deaceea Blocul s-a înregistrat în aceste alegeri și pentru prezidențiale și pentru susținerea Referendumului. Oamenii pot cu ușurință disocia ideea referendumului proeuropean de agenda politică a unui partid și credem că preferințele pentru Blocul Împreună vor fi clare.

T.: Ce urmează după prezidențiale pentru dvs. și Bloc?

O.Ț.: Rezultatele alegerilor prezidențiale sunt extrem de importante pentru mine, Bloc și pentru societatea noastră în ansamblu. Sper să obținem un scor bun în aceste alegeri, să ne consolidăm și să ne pregătim pentru cel mai important examen al anului 2025 – alegerile parlamentare.
Cristina Gurez

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *