Tancul de la Cornești, apărat de Ambasada rusă, nu are treabă cu cel de-al Doilea Război Mondial și nu este monument istoric. Fost ministru al Apărării: „Tancurile rusești au adus teroarea și au impus dictatura comunistă în tot spațiul estic”
Inscripțiile recente scrise pe tancul de la Cornești, raionul Ungheni, care trimiteau relicva sovietică după nava rusească „Moskva” („la mama naibii” – n.r.), au înfuriat Ambasada Federației Ruse la Chișinău.
Într-un comentariu plasat pe pagina oficială a misiunii diplomatice ruse se face referire la „profanarea unui monument” care ar pune în valoare „isprăvile soldaților eliberatori sovietici ai Armatei a VI-a de tancuri din Cornești”.
„Atacul nesăbuit asupra memoriei istorice a poporului moldovenesc nu este altceva decât rezultatul unor narațiuni din ce în ce mai zgomotoase care demonizează trecutul sovietic al republicii”, se revoltă Ambasada Rusiei din mesajul căreia nu lipsesc cuvintele „Bandera” sau „moștenitorii înfrângerii”.
În replică, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care vrut să dea jos relicva sovietică de pe postament încă în 2016, punctează că acel tanc nu este un monument istoric, a fost produs după cel de-al Doilea Război Mondial și „are tot atâta legătură cu faptele eroice ale ocupanților ruși cât are biserica rusă cu creștinismul”.
„Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu se uită. Fiind obișnuit să-și bage nasul peste tot și să-și spună părerea când nimeni nu i-o cere, ambasadorul uită câteva lucruri:
- Tancul de la Cornești, modelul Iosif Stalin, a fost produs după război, prin 1946 – 1947, și are tot atâta legătură cu faptele eroice ale ocupanților ruși cât are biserica rusă cu creștinismul.
- Tancul și postamentul dat nu sunt monumente de istorie, de arhitectură, de glorie militară și nu sunt incluse în niciun registru. Atunci când am dat ordin ca acest tanc să fie dat jos de pe postament și dus la Muzeul militar, deputații socialiști și adepții lor au făcut cerc viu și au dormit vreo doua săptămâni lângă el.
- Toate tancurile sovietice, cu excepția celui de la Cornești, sunt trecute în gestiunea consiliilor locale și pot fi mutate la Muzeul militar doar cu acordul lor. Cel de la Cornești nu figura în 2016 nicăieri”, a scris fostul ministru al Apărării pe Facebook.
Anatol Șalaru a adăugat că tancurile rusești „au adus teroarea și au impus dictatura comunistă în tot spațiul estic”.
„Au fost și vor fi simbolul oprimării pentru români, estonieni, lituanieni, cehi, polonezi, ucraineni și mulți alții. Ambasada rusă nu are niciun drept să-și arate nemulțumirea față de cea ce scriu cetățenii noștri pe o bucată de fier vechi. Cum n-are dreptul să finanțeze separatismul, coloana a cincea, presa antinaționala etc. În schimb au dreptul să plece acasă. Toți”, a transmis fostul ministru Anatol Șalaru.
0 Comentarii