THE TELEGRAPH: Putin e pe punctul de a deschide un nou front sinistru în războiul lui contra Europei
Regiunea separatistă Transnistria ar putea face curând obiectul eforturilor rusești de a scinda Vestul.
THE TELEGRAPH (Marea Britanie), 27 februarie 2024 – În ultimele săptămâni discuția din Europa s-a reorientat către țările care ar putea fi luate în colimator după Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin. Ar putea fi Moldova?
Funcționari ai regiunii moldovene separatiste Transnistria au declanșat săptămâna trecută semnale de alarmă prin anunțul că plănuiesc să convoace miercuri una dintre rarele reuniuni ale Congresului Deputaților pentru a discuta „deteriorarea dramatică” a relațiilor cu Moldova. Ultima dată când s-a reunit congresul acestei republici nerecunoscute a fost în 2006, când organul a adoptat o rezoluție pentru organizarea unui referendum pentru ruperea formală de Moldova și alipirea la Rusia. Există teama că acum vor încerca același lucru.
În perorațiile sale Putin a afirmat limpede că el consideră Transnistria, și Moldova în general, ca făcând parte din conceptul său de „Russkii Mir” [Pacea/Ordinea/Lumea Rusă, sfera de influență a Moscovei – n.trad.]. Cu numai două săptămâni în urmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov ținuse în Dumă un discurs dur, afirmând: „Încă mai avem 200.000 de cetățeni care trăiesc acolo. Și, firește, suntem îngrijorați de soarta lor și nu vom permite ca ei să devină victimele unei noi aventuri occidentale”.
E clar că Putin vede Transnistria ca fiind de drept a lui. Această încercare de a reuni din nou fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale URSS (indiferent dacă în ele se mai vorbește sau nu rusa formal) e și pretextul invocat în mod repetat de Putin pentru a-și justifica invazia din Ucraina. Decizia UE din decembrie de a iniția negocieri de aderare cu Moldova a fost văzută la Kremlin ca o nouă amenințare la adresa autorității sale în regiune.
E evident că dacă Transnistria chiar va ține un nou referendum nu vor exista garanții că a fost corect. O mixtură de influență și propagandă rusă ar asigura aproape cert un rezultat favorabil Moscovei.
Dar chiar dacă Transnistria ar decide să-și taie formal legăturile cu Moldova și să ceară alipirea la Rusia, ar primi-o Putin? Rusia are deja vreo 2.000 de soldați în regiune, chipurile trupe „de menținere a păcii” detașate acolo la prima tentativă a Transnistriei de a se rupe de Moldova, în 1992.
Toți se vor concentra pe discursul despre starea națiunii pe care Putin și l-a programat joi. Va profita de ocazie pentru a anexa formal Transnistria? Cei care cred că asistăm la o repetare a evenimentelor în cursul cărora Rusia a recunoscut independența republicilor Donbas și Luhansk [sic! Donbas e regiunea alcătuită din oblastiile Donețk și Luhansk – n.trad.] și a invadat Ucraina sunt îngrijorați că o astfel de anexare poate duce la o înlănțuire de împrejurări care să culmineze cu un conflict similar în Moldova.
Invadarea Moldovei rămâne totuși improbabilă, cel puțin în viitorul apropiat. 2.000 de soldați nu sunt nici de departe îndeajuns pentru a porni un conflict serios. Mai mult, Transnistria nu are ieșire la mare; a trimite acolo trupe și provizii din Rusia presupune traversarea graniței dinspre Ucraina. Chiar dacă Putin deține momentan avantajul în Ucraina, resursele lui militare sunt suprasolicitate totuși – realist vorbind, a iniția un nou conflict nu e în interesul lui, mai cu seamă în preajma alegerilor prezidențiale din Rusia de la mijlocul lui martie.
Însă Putin e și un agent al haosului. Prețuiește orice ocazie de a disemina discordie și confuzie în Occident, dar mai cu seamă orice poate submina stabilitatea UE ori a unor alianțe precum NATO. Putin nu are nevoie să anexeze Transnistria pentru a provoca haos în Moldova și a-i dejuca planul de aderare la UE. Tot ce trebuie el să facă e să-i redea republicii separatiste răzvrătite suficientă speranță.
https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/27/putin-transnistria-russia-moldova-war/
Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA/asuba/fmatei
0 Comentarii