THE TIMES: Rusia, acuzată că instruiește sabotori pentru a provoca violențe în Moldova

Un parlamentar afirmă că Moscova apelează la “arme false” ca să răstoarne guvernul din Moldova THE TIMES (Marea Britanie), 17 aprilie 2023 – Un parlamentar a pretins că o serie de sabotori sprijiniți de Rusia sunt instruiți pentru a provoca violențe în cursul demonstrațiilor antiguvernamentale din Moldova.Aceste pregătiri secrete se înscriu în planul Rusiei de […]

Autor: Tom Kington

19 aprilie 2023

Un parlamentar afirmă că Moscova apelează la “arme false” ca să răstoarne guvernul din Moldova

THE TIMES (Marea Britanie), 17 aprilie 2023 – Un parlamentar a pretins că o serie de sabotori sprijiniți de Rusia sunt instruiți pentru a provoca violențe în cursul demonstrațiilor antiguvernamentale din Moldova.
Aceste pregătiri secrete se înscriu în planul Rusiei de a răsturna guvernul ales din această mică republică fost-sovietică învecinată cu Ucraina, după cum afirmă Andrian Cheptonar, un parlamentar din partea partidului PAS de guvernământ, fost șef al serviciului moldovean de informații.
„Este absolut clar faptul că Rusia dorește să răstoarne guvernul și ar dori să-și pună cizma pe acest teritoriu, dar nu poate face asta atâta vreme cât Ucraina mai rezistă încă”, a declarat Cheptonar pentru The Times. „Asta înseamnă că ei vor opta pentru un armament hibrid”.
Luna trecută, forțele de securitate ale Moldovei au dezvăluit două programe de instrucție destinate protestatarilor – unul la Chișinău, capitala Moldovei, și unul în Turcia. ”Este posibil ca ei să se pregătească din nou înaintea protestelor de luna viitoare, la fel de posibil fiind ca ei să se afle iar sub supraveghere”, a subliniat Cheptonar.
O serie de agenți cred că recruții au fost instruiți ca să încurajeze o serie de ciocniri cu poliția la demonstrațiile de la Chișinău, organizate regulat începând din această toamnă de către Ilan Șor, în vârstă de 36 de ani, un oligarh fugar în relații cu Moscova, sancționat atât de Marea Britanie, cât și de Statele Unite.
Partidul politic al lui Șor, care deține șase locuri în parlament, le-a cerut susținătorilor să protesteze față de majorarea prețurilor la combustibil și împotriva inflației, care a atins 30%. Totuși, partidul e suspectat că susține obiectivul Rusiei de a răsturna guvernul prooccidental al Moldovei, un guvern care, în acest an, caută să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Bruxelles-ul susține deja guvernul din punct de vedere bancar, iar, în iunie 2022, a aprobat un fond de 40 milioane euro pentru finanțarea forțelor armate ale țării. Moldova, o țară unde uneori au aterizat bucăți din rachetele lansate pe parcursul războiului din Ucraina vecină, și-a câștigat independența față de Rusia în 1991, dar Rusia și-a menținut prezența în republica separatistă Transnistria, care sprijină Moscova și care se află la frontiera cu Ucraina.
Cheptonar afirmă că, cu sprijinul Moscovei, Șor a plătit o serie de demonstranți ca să se adune la Chișinău. „Poliția a confiscat milioane de lei moldovenești – moneda țării – destinate protestatarilor”, afirmă el. Cele două operațiuni de luna trecută erau menite să-i incite pe protestatarii plătiți după ce, anul trecut, demonstranții au dat de înțeles că nu vor să incendieze mașinile poliției, susține el.
O primă manevră a vizat aproximativ 70 de moldoveni, împărțiți pe grupuri în Chișinău, cu toții fiind instruiți de un rus. „Niciuna dintre celule nu avea cunoștință una de cealaltă, dar noi dispuneam de camere ascunse în apartamentele în care se antrenau, iar un rus a fost arestat”, a subliniat Cheptonar.
Alina Radu, redactor la publicația moldovenească „Ziarul de Gardă”, a declarat: „Am văzut pe străzi niște protestatari mai ciudați, îmbrăcați în negru, care nu vorbeau și își ascundeau fețele”.
Anchetatorii au mai aflat și de un grup de aproximativ 80 de tineri mai săraci, unii recrutați din cluburi sportive, care, luna trecută, au fost duși la Belek, în Turcia, pentru trei zile de instrucție în care erau învățați cum să spargă cordoanele poliției.
„Erau recrutați de Șor și, probabil, de ruși, dar revenirea lor în Moldova a ajuns la urechile presei, care i-a întâmpinat la aeroport”, afirmă Cheptonar.
Pe aeroportul din Chișinău, unii recruți au încercat să-și acopere fețele, iar unul chiar i-a tras un pumn unui reporter înainte ca poliția să îi identifice. În februarie, președinta Sandu, lidera Moldovei, a prezis că Rusia intenționează să trimită niște sabotori sub acoperire, iar, săptămâna trecută, ministrul de externe, Nicu Popescu, a declarat: „Moldova continuă să se confrunte cu o serie de false amenințări și cu tentative vizând destabilizarea sa – presiuni de ordin energetic, presiuni politice și dezinformări – dar noi le putem face față”.
Demersurile lui Șor de a orchestra o serie de proteste din Israel, unde el locuiește acum după ce, în 2019, a fugit în urma unor acuzații de fraudă, au devenit și mai evidente săptămâna trecută, după ce o curte de apel din Moldova i-a confirmat rolul avut în evaporarea a 1 miliard de dolari – bani dispăruți în 2014 din băncile țării.
Condamnându-l la 15 ani închisoare, instanța a confirmat totodată rechiziționarea activelor sale în valoare de $277 milioane.
„A finanțat demonstrațiile prin instituțiile pe care le deținea, astfel încât asemenea verdicte i-au afectat acțiunile, iar tranzacțiile cu criptomonede, folosite de el și de ruși în Moldova, au fost și ele anihilate”, a declarat Radu Marian, un alt parlamentar moldovean.
Șor, care deține pașaport israelian, a spus că verdictul ar fi o răzbunare datorată protestelor, după care le-a făcut suporterilor următoarea declarație: „Vă asigur că verdictul va fi anulat din ziua în care actualul regim se va schimba”.
În această săptămână, Marian și Cheptonar vizitează Marea Britanie pentru o a se întâlni cu o serie de parlamentari, cu oficiali ai guvernului și cu oameni de afaceri, din dorința de a promova relațiile cu Moldova și de a cere sprijinul britanicilor în privința eforturilor moldovenilor de a lupta împotriva destabilizării promovate de ruși, inclusiv pe tema securității informatice.
„Experții noștri cei mai buni sunt pe cale să părăsească țara din cauză că este greu să reziști în fața salariilor mai mari oferite în alte părți”, a spus Cheptomar.
Parlamentarul a subliniat că dorește să le mulțumească oficialilor (britanici) pentru sprijinul pe care Marea Britanie îl acordă Ucrainei. „Făcând asta, Marea Britanie ne apără și pe noi, iar noi trebuie să recunoaștem în mod deschis acest lucru”, a mai spus el.
Articol de Tom Kington

https://www.thetimes.co.uk/article/russia-accused-of-training-to-saboteurs-to-incite-violence-in-moldova-r09wmldpk

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *